Drömmigt värre…med sällskap av slottsspöken..och min leica.

Vännerna på Rånäs slott har bjudit mig på en avkopplande långweekend.

Jag har umgåtts med mig själv fredag- söndag-hur mysigt som helst. Som tur var hade jag med mig min leica kamera, det hade varit tortyr att inte kunna fånga en del av de fina stunderna jag fick uppleva. Jag slåss lite med det där, att fota eller inte när jag skall vila, men för mig är ofta det mer vilsamt att ha kameran med, blir tokig av allt fint som dyker upp när kameran inte är med..stressas av det, intressant. Jag kommer aldrig gå i pension om man säger så, how could I ?

Körde upp till Norrtälje i fredags genom ett sagolikt vackert landskap och checkade in i ett karamellrött rum med utsikt över slottsträdgården. På sängen väntade en fin hälsning och present från Pernilla, jag blev så glad.

Jag har varit på Spa, badat bastu och doppat mig i Skedviken. Njutit Afternoon Tea med Rånäs slotts egen Champagne, mumsigt. Igår bestämde jag mig spontant för att gå med på Slottsvandring med slottsguide Helen, lärorikt och roligt med bland annat provsmakning av Rånäs eget brännvin och många härliga skrattsalvor. Vallonerna som arbetade på slottets ägor fick betalt i brännvin, många blev förstås alkoholiserade. Som botemedel tvingades dom dricka ”döingedricka”: Slottet hade även ett bårhus, man fyllde ett lik med brännvin, ruskade runt, hällde upp på flaska och tvingade den alkoholiserade att dricka..end of story.

Helen berättade också om kristallkronan i röda salongen som är värderad till en halv miljon, i den lekte/hängde en överförfriskad gäst en sen kväll..kronan klarade sig utan större skador tack och lov. Helene sade att vi fick gärna dricka vin till middagen, men lova att lämna kristallkronan ifred..

Ätit ljuvliga middagar i vacker slottsmiljö, och har äntligen haft tid att läsa min bok, så lyxigt, mitt på dagen i solen och på kvällen i baren, Bartender Joakim mailade så fin bild, fint minne för en plåtis som sällan själv fastnar på bild.

Imorse till frukost frågade Helen om jag sovit gott? nja något skavde lite, vaknade av en märklig känsla av att vara iakttagen.

Då svarade Helen att det spökar på slottet, att hon också hade ”besök inatt..