Efter att ha fotograferat några bröllop på Häringe Slott blev jag uppmärksammad av ägarinnan Jenny Baker (tidigare Ljungberg) som tyckte att mina fotografier återspeglade vad hon ville kommunicera ut. Jag fick senare i uppdrag att fotografera för hennes hotellkedja c/o hotels, The Maidstone (East Hampton USA) samt Krägga Herrgård och Häringe slott för deras egen marknadsföring. En dag hälsar Jenny Baker på i mitt kontor på Bastugatan i Stockholm. Hon ser på mina fotografier och frågar om jag vill fotografera henne nu när hon är gravid? Jag föreslår att vi ska fotografera i Sjöflygeln på hennes eget Häringe Slott som jag är väldigt förtjust i. När Jenny och hennes blivande make Jonathan Baker anländer beställer jag upp en flaska Champagne till sviten, Jonathan får vila medan jag förbereder Jenny och förklarar hur jag tänker mig att vi skall arbeta. Jenny får låna min sidensjal, jag visar hur man kan framhäva eller dölja kroppsdelar, vi leker, jag känner inspirationen komma, när Jonathan plötsligt står bredvid och vill vara med. Jag bryr mig till en början inte så mycket om honom utan fokuserar mest på Jenny då även han ger sig in i leken och börjar krama, kyssa och omfamna henne.

Nu hänger ett inramat fotografi på Jenny som gravid i Marguerites sovrum på Häringe Slott. Jenny kontaktade mig snart igen, hon skulle bli tilldelad en guldmedalj på Kungliga Slottet i Stockholm för hennes arbete med att restaurera Häringe slott och ville passa på att anlita mig för ett familjeporträtt när familjen var samlad. Jag anlände i god tid för att försöka hitta en bra miljö vilket var en utmaning, det var mycket turister i rörelse och avspärrningar där jag önskade fotografera. Jag gick fram till en vakt på borggården och frågade om det var möjligt att få fotografera familjen Ljungberg bakom avspärrningen och efter mycket övertalning fick jag access: ”Okej, du har två minuter på dig” samtidigt som jag vänder mig om och ser Jenny & Jonathan komma gående med familjen. Jag placerar snabbt ut de åtta familjemedlemmarna och komponerar min bild. Nu hänger ett fotografi 2,5x1m i familjens privata Herrgård, Kappsta.

Jonathan Baker mailade, ”I love how you moved them around, your a Star”. Jonathan återkom och bad mig dokumentera förlossningen på Karolinska: Dagen efter utsatt datum ringer Jonathan och säger ”We are one hour to go, come now”. När jag kommer in i förlossningsrummet är Jenny redo att föda medan Jonathan går fram och tillbaka med en T-shirt som det står ”I’m the Daddy” på ryggen. Han kommer fram till mig och säger ”No photographs with blood, shot through the mirror” jag fotograferade förstås inte i spegeln, ville fånga allt som hände så ärligt som möjligt. Jonathan älskar förlossningsbilderna. När Jenny sitter i sängen med barnet i famn tröstar hon Jonathan som inte kan sluta gråta av lycka. När hon fick se den stunden förevigad sade hon: ”den här bilden visar hur vårt förhållande är”. Maj 2015 är jag i Florens och fotograferar ett bröllop när jag får ett sms från Jonathan som undrar om jag kan fotografera deras bröllop i East Hampton, på Jennys hotel The Maidstone, om 2 månader? Juli 2015 är jag på plats med min assistent Sylvia och hämtas upp av en limousin på JFK. Uppdraget är att dokumentera deras 3 dagars bröllop på c/o The Maidstone Hotel, ett bröllop som taget ur en Hollywoodfilm.

jenny_jonathan_baker jenny_jonathan_baker

En av de första dagarna fotograferade jag lunchen på vingården Wöllfer Estate med fantastisk mat och utsökta viner, kvällen före bröllopet var det middag på stranden med hummer, Champagne och stora levande eldar. Bröllopsdagen kom med en lätt kaotisk stämning som sig bör i ett sommarvackert Hampton, Champagne till gästerna i väntan på bruden, vigsel ceremoni framför en blomstervägg av svarta och vita Nevada rosor. Gäster som flugit in från olika delar av världen bjöds på en storslagen fest och middag, en bröllopstårta med plymer som ingick i det svart/vita bröllopstemat. Senare på kvällen kunde gästerna och brudparet dansa till orkestern The hot Sardines som flögs in från New York. Det är ett av de mest minnesvärda uppdragen jag haft hittills, glamouröst och elegant. Ett stort och varmt tack till Jenny & Jonathan Baker som fick mig att känna mig mer som en gäst än en fotograf, vilket inte är så konstigt med tanke på att Jonathan är regissör för Paramount Pictures och Jenny är mecenat, och en av Sveriges största samlare av fotokonst.

jenny_jonathan_baker jenny_jonathan_baker jenny_jonathan_baker jenny_jonathan_baker jenny_jonathan_baker jenny_jonathan_baker jenny_jonathan_baker jenny_jonathan_baker jenny_jonathan_baker