Jag står och lagar kycklinggryta efter ett recept av Paolo Roberto, njuter ett glas gott vin till. Då ringer telefonen och en kvinna presenterar sig som Lotta på Körunda-ägare till Körunda, Paolo Robertos kompanjon. Hon frågar ”är du en så vass fotograf som jag tror” vår vackra kock Heidi skall gifta sig i sommar, är du ledig, kan du komma? Jag åker ut och vi träffas över en fika som övergår till en trevlig lunch. Det slog mig hur vacker hon var, jag fick en idé att fotografera henne i köket, i bröllopsklänningen, bland grytorna. Tänkte också att det fanns en superfin golfbana, att det vore roligt att göra någonting på den. Jag fick en liknande idé på BroHof för några år sedan men den bruden ville inte, idén har jag inte kunnat släppa, hur det konstgjorda kontrasterar , att det blir kitsch men också konstigt och spännande. Jag ville placera Heidi på utslagsplatsen, liggandes vid flaggan. När jag presenterade idén för Lotta och Heidi sade dom supertufft och fullkomligt livsfarligt” men det borde vi kunna lösa va sade jag, och Lotta sade att hon kan vifta med en vit handduk-vit flagg.

På bröllopsdagen har jag med mig min gamla leica kamera, den är laddad med svartvit film. Med den kameran och tekniken planerade jag att ta några vackra bilder på Heidi iklädd endast slöja och skor, samt i köket och på golfbanan. Jag förstod att det kunde bli utställningskvalitét på de bilderna. Heidis systrar och lilla dotter var med och klädde henne till brud. En av vännerna skulle vara chaufför, han var så fin i svart kostym och vita chaufförs handskar, han skulle köra Heidi och dottern till Sorunda kyrka där Niklas och deras son redan väntade. Det var en fin och rörande vigsel och jag såg att Lotta satt för sig själv längre bak i kyrkan, hon såg rörd ut. Efter vigseln for vi iväg till en plats vi hade sett ut för de vackra porträtten, men vi ändrar oss faktiskt, i bilen berättar Niklas att han vet en fin plats där dom brukar cykla mountain bike, kan vi stanna lite snabbt? det visar sig vara en igenvuxen skogsdunge med mycket skuggor och spännande ljus. När vi senare gick över en spång börjar getingar svärma, vi har väckt upp ett getingbo. H&N får balansera sig tillbaka över en nedfallen Björk. Lotta möter upp med skratt och Champagne, det blev fantastiskt roliga bilder även om det var lite stressande med getingboet. De gör entré till jublande gäster och minglar med familj och vänner. Jag tar en gruppbild med Heidi och arbetskamraterna som är superglada och stolta. Jag tar en bild på konditor Johannas bröllopstårta utomhus med golfbanan i bakgrunden, ropar till Heidis dotter och frågar om hon vill ”provsmaka”? -det får man inte svarar hon. Jag såg framför mig att det kunde bli en rolig bild med en liten flicka som sitter och smakar på tårtan; så där som man inte får tycker jag är roligt visuellt. Vi placerade Heidi på golfbanan, Lotta ropade ”det är livsfarligt här Kicki, nu skjuter de från 9:an, vi kör ropade jag tillbaka och Lotta viftade med vita handduken. Bilden i köket fick jag ta blixtsnabbt då kockarna var i full fart med middagen, den bilden kallar jag ”Italian cooking”. Jag avslutade med att be H&N dansa nedanför mig när jag klättrade upp på en balkong. Vi sade adjö till varandra, Lotta skulle flyga till Skåne och jag bilade tillbaka upp till Hälsingland för att fortsätta min avbrutna semester några dagar.

Efteråt fick jag ett fint mail där dom berättade hur glada de var för sina bilder, det värmer mitt hjärta.
Kicki! Det är helt magiskt att få se alla foton. Det är som att få uppleva dagen igen när alla minnen kommer tillbaka. Nu förstår vi vad du menar med storytelling. Du har verkligen lyckats fånga hela våran dag. Du var en stor del av vårat bröllop och vi hade så roligt med dig!
Ta hand om dig och hoppas att vi ses!
Kramar från Heidi & Niklas

heidi & niklas heidi & niklas heidi & niklas heidi & niklas heidi & niklas heidi & niklas heidi & niklas heidi & niklas heidi & niklas