Ibland kommer jag berätta om ett fotografi som betyder extra mycket för mig. Har så många historier att dela med mig av efter alla års fotograferande.
-Låt mig få presentera fotografiet “Jukkasjärvi” som hänger i New York tillsammans med 23 st av mina konstfotografier. Utställningen pågår tom Maj 2023 på The Maidstone i East Hampton.
-2013 kontaktades jag av en kvinna från Hongkong för “prewedding portraits” på Icehotel. Några dagar innan uppdraget berättar hon att hennes Amerikanska fästman förskingrat hennes förmögenhet och att hon slagit upp förlovningen. Jag ville förverkliga min vision och flög upp till Kiruna med en lånad kimono. Den lokala frisörens kusin visade sig vara den perfekta modellen och när jag såg henne flyga fram i pelarsalen fick jag min drömbild.

”Som en snurrande-dansande dervisch är hon fast sanden är snö och hon inte en munk i trans utan Lilian från bygden som präglad av Torne älv. Tidigare har ett drama utspelat sig. Min vän från Hongkong har beställt förlovningsfotografier, men den amerikanske fästmannen bedrar henne, lurar henne på pengar och hon slår upp förlovningen. Bedrövelsen är total, men jag med mina fotoväskor som enda sällskap, fullföljer resan till Jukkasjärvi och ishotellet där Lilian dansar framför kameran och det är som i Tranströmer dikt ’Romanska bågar’ i pelarsalen av is: ”Skäms inte för att du är människa, var stolt! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det skall. Jag var blind av tårar”. Och då som nu öppnade sig valv inom oss och ingen är längre övergiven”. Text Jens Odlander

Jukkasjärvi Jukkasjärvi