Niklas Wellbäck, skräddare och stylist, behövde få en Rysk hovdräkt dokumenterad och frågade mig om jag kunde hjälpa honom att fotografera den. Jag är mycket förtjust i hans kreationer så jag tackade ja. Tack vare kontakter fick vi tillgång att fotografera i Livrustkammaren kungliga slottet. Kurt Ribbhagen ville bidra med smycken till fotograferingen, Niklas fick plocka ut en passande kollektion värd 2 miljoner sek, tacksam för så fint samarbete.

Olle Johansson är en stjärna när det kommer till hår och smink, han fick fria händer med vår ”musa” Julia Ghalandari. Han hade bestämt sig för en ”Farah Diba” inspirerad hår-uppsättning, egentligen en 1960-tals frisyr som visade sig passa perfekt. Under tiden som julia blev iordningjord satte sig Niklas i ett fönster och gjorde sista sömnaden, jag såg kungens hund utanför fönstret, det var en mulen och gråkall februari förmiddag och en lugn och fokuserad stämning, det var första gången vi fyra arbetade tillsammans, så fint och spännande. Olle berättade att det var bara de prostituerade som sminkade sig förr, att det inte ansågs com-il-faut och att det var därför han valde att göra en lätt make up.

Niklas och Olle började hjälpas åt att klä på Julia, hon syddes in i klänningen. Jag assisterades av Lars Decknert som var behjälplig med reflexskärmar etc. Jag bestämde mig för att strunta i min medtagna studiobelysning och istället arbeta med det mjuka befintliga ljuset, jag lättade upp där det behövdes med hjälp av skärmar. Det är lustigt det där med hur vi fotografer håller på med artificiellt ljus, hur vi försöker efterapa det naturliga ljuset. Jag själv har arbetat med studioljus i många år, i kommersiella fotograferingar och även under min tid som fotograf på CSI, men på senare tid har jag övergått till att arbeta enklare och naturligare med det befintliga ljuset. Dagens professionella hög iso kameror klarar av att exponera även i mörker, vilket innebär att du får det du ser.

Vi hade bestämt oss för en specifik setting, men som alltid dyker det upp ideer under arbetets gång som genererar i bonusbilder. Kronprinsessan Victoria är mycket intresserad av dörren som jag bland annat använde för att hänga halssmycket på. Dörren är från 1600-tal och har för henne intressanta inristningar. När vi var klara och började packa ihop sade Olle : Hår smink och påklädning samt fotografering på 2 timmar, så jobbar proffs.

royal