Den främsta Vikingakrigaren var kvinna.

Ibland fotograferar jag för egen lust, för att uttrycka en känsla.

Annacecilia och jag åkte upp till min stuga vid Hälsingekust, invid ett naturreservat i yttersta havsbandet.

Björn och varg går här, rävar och lodjur, det är vildmark. Vikingarna hade en offerplats helt nära min stuga, ibland tänder jag en marshall på vikingagraven som ligger en bit in i skogen.

Jag har svårt att sätta ord på det vi gjorde, men min intention var nog att plocka fram den starka kvinnan, överlevaren.

Såklart har det också med sjukdom och död att göra, den situationen vi befinner oss i, rädslan och den förhöjda känslan av liv trots allt.

Min far köpte en vacker kniv av en zigenare en gång i tiden, så fint arbete med utskurna rosor i handtaget. Den fick jag med mig när jag flyttade hemifrån som 21 åring. Pappa gick bort i höstas och när jag gjorde iordning en fin plats härhemma så lade jag dolken invid hans porträtt och ljuset som jag brukar tända på kvällen. Nu fick kniven vara rekvisita, och jag ville inte använda kläder, naket är så vackert. Jag tänkte också på min kommande utställning i New York, Long Island på The Maidstone Hotel. Öppning Maj 2022, hänger tom Juli 2023.

När vi var klara sade Cissi ”Nu vill jag bada bastu och dricka vin”. Jag eldade och tog några sista porträtt i bastufönstret.