Erik & Oskar är två svenska killar som bor i Australien sedan några år. De träffades en julhelg för några år sedan när båda var ute och festade en Stockholmsnatt. Oskar bodde sedan några år i Sydney och var bara hemma för att hälsa på familj och vänner. Erik kom hem till sina föräldrar i gryningen den natten och berättade att han träffat sitt livs kärlek, men att det innebar att han måste flytta till andra sidan världen. De är framgångsrika i design och reklamvärlden i Sydney Australien. Dom hade bestämt sig för att gifta sig hemma i Sverige, i sällskap av sina familjer och vänner som flög in från olika världsdelar. Vi hade kontakt via email och jag tackade ja med glatt hjärta när de frågade om jag kunde/ville fotografera deras bröllop.

Jag anlände till Krägga Herrgård som ligger strax utanför Stockholm en av sommarens varmaste dagar. Jag tog fram min leica kamera, tacksam för att jag får komma nära vilket är avgörande för att få intima och berörande bilder. De var svettiga, dels av nervositet men också pga extrem värme och hög luftfuktighet. De berättade att i Australien har de de lärt sig att svalka av handlederna för att hålla nere kroppstemperaturen-så gör kängurur sade dom. På en byrå hittade jag ett inramat fotografi som föreställde fyra killar på scen iklädda drag, Erik sade till mig; idag gifter sig två av de killarna. Efter vigseln, när gäster och brudpar kramats och skålat i ugn och ro, tog jag med Erik&Oskar ut på bryggan för en liten stunds fotografering. Jag kände att himmel och hav passade så fint till deras stil och personligheter. I festlokalen fångade jag fina och rörande tal, alltid roligt att få höra vänner och familj berätta om brudparen. När solen började gå ner och himlen färgades blodröd, det är ofta dramatiska himlar över herrgården, fick jag en impuls att fotografera killarna på stranden, men hur göra? gästerna satt ner och snart skulle varmrätten serveras. Jag berättade om min idé för hovmästare Maria Bäckström som sade att; nja det är långt till stranden, du hinner inte, men om du får låna vår off road golfbil-har du kört en sådan? Jag svarade nej, men jag kan nog fixa det. Vi övade 2 minuter på gräsmattan bakom huset och sedan hämtade Maria ut killarna till mig. De hoppade glatt upp på flaket bakom mig, och så drog jag iväg med brudparet till gästernas förtjusning. Det blev en skumpig tur över gräsmattor och grusgångar ända ner till stranden. Där fick killarna kramas och pussas i de sista solstrålarna. Jag hann, så glad att vi fick de bilderna, vilket minne.

Väl tillbaka vid middagen skvallrade Eriks pappa för mig; bröllopstårtan skulle snart dekoreras med en 3D figur som föreställde killarna på scen iklädda drag, så jag fotograferade snabbt dekorationen innan tårtan rullades ut i matsalen. När festen var igång, var det dags för mig att köra tillbaka till Stockholm. Tacksam för underbara uppdrag som är minnen för livet även för mig. Jag brukar tänka att när jag en gång inte finns kvar, lever mina bilder vidare.

Erik & OskarErik & OskarErik & OskarErik & OskarErik & OskarErik & OskarErik & OskarErik & OskarErik & Oskar