Jag ställer ut i New York nästa år på The Maidstone hotel i East Hampton. Ägarna Jenny & Jonathan Baker har bjudit in mig och vi kommer tillsammans  välja ut en kollektion konstfotografier.
Jag fotograferar just nu inför utställningen och i söndags fick jag en ung Ballerina framför kameran på Häringe slott.
Så fort filmen är framkallad och scannad (jag tog några bilder med min analoga leica) kommer jag visa några fler bilder.
Jag låter Kira´s mamma Mariella berätta om fotograferingen med egna ord:
”När Kicki frågade om hon fick fotografera Kira blev jag både stolt och rörd.
Dansen och scennärvaron har varit en så stor del av mitt liv efter nära 30 år på scenen. Att dansen nu kan fortsätta genom Kira känns därför oerhört roligt.
Vi lekte fram bilderna. Kickis vana och professionella hand ihop med all den kunskap jag besitter om balett fick Kira lugn. Hon tog emot instruktioner från Kicki och danskorrektioner från mig.
Att fota en dansös är inte helt enkelt. Först ska såklart bildkompositionen blir rätt och den rätta känslan infinna sig. Men sedan så finns det så många tekniska bitar som man kanske inte tänker på. Det är till exempel svårt att stå i tåskor i vått gräs, dansösen får inte blir för kall om man fotar utomhus för då kan hon inte utföra rörelserna på rätt sätt och det finns dessutom risk för skador.  Och vill man ha dansösen dansandes uppe på en flygel kan det vara både halt och ganska läskigt att komma så högt upp.
Fotografen måste vidare stå i exakt rätt vinkel och dansösen utföra rörelsen exakt som den förväntas se ut enligt balettens alla regler. Knän ska vara sträckta, benen utåtvridna, fötterna pointade, armarna mjuka och varje lite finger peka åt exakt rätt håll. Samtidigt ska nacke och huvud vara placerade rätt och uttrycket i ansiktet spegla just den känslan som fotografen vill åt.
Bilderna som togs den här lite kyliga och regniga höstdagen på Häringe Slott blir ett minne för livet för mig men framförallt för Kira som precis är i början av sin resa in i balettens värld. ”